вторник, 16 ноември 2010 г.

Мислете преди да си платите лятната почивка

Според НЦИОМ 62% от българите нямало да почиват тази година. Главно поради финансови причини.

Анкета на ПОТВ показа, че въпреки кризата не са се отказали да почиват главно най-бедните слоеве от обществото - ученици и студенти. Те се ориентират към Южното ни Черноморие, което винаги е предлагало поносими цени на квартирите, а цените в капанчетата на места даже са по-ниски от тези в Пловдив.

След като на нашите курорти цените спаднаха, започна да се забелязва отлив от модата да се почива в Турция и особено в Гърция, където туристите постоянно се сблъскват с вътрешните проблеми на изпадналата в криза наша южна съседка.

Ако все пак сме решили да почиваме в чужбина, би трябвало много добре да се запознаем с офертите на туристическите агенции - съветва Ана Димова от пловдивска туристическа агенция.

В момента например можем да се изкушим от седмична почивка в Тунис за 202 евро, но трябва да знаем, че тази цена не включва летищните такси, които са 88 евро. Изобщо при чартърните полети летищните такси винаги се калкулират отделно - за разлика от офертите с полети от нормалното разписание.

Според госпожа Димова трябва да помислим преди да платим за "ултра ол инклузив". Удоволствието да имаме малко по-просторна стая и да можем да пием вечер уиски може да ни струва 100-200 евро. А тези пари очевидно не могат да се изпият за 5-6 вечери.

Също така, ако държите на фигурата, избягвайте турските курорти, които предлагат планини от кулинарни изкушения. Безсмислено е да платите "ол инклузив", а да консумирате една праскова за вечеря.

Някои от предлаганите екскурзии и забавления, като пътуване с камили, примерно, могат да се договорят на место на много по-ниска цена. Според завърнали се от Египет и Тунис след пазарлък цените падат няколко пъти. Според госпожа Димова, която е повече от 20 години в този бизнес, цената рядко пада с повече от 30%.

Добрите агенции винаги споменават в офертите си кога е построен съответния хотел и кога евентуално е реновиран. Така че не изпускайте и тази информация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар