петък, 12 ноември 2010 г.

Тунис

Столица: Тунис

Площ: 163 000 кв.км

Брой население: 8,4 милиона жители

Държавна форма: Парламентарна Република

Език: арабски и френски, но в курортите се говори също и английски и немски

Религия: Ислям

Национални особености: В курортите можете да се движите без притеснения за облеклото си, но в столицата и старите мюсюлмански градове е хубаво да не ходите прекалено разголени.

По време на Рамадана е добре да се въздържате да пушите и ядете на улицата. По-добре не предлагайте на тунизийците цигари и алкохол, особено концентрат.

Не се заглеждайте по жени с фереджета. В хотелите и магазините е прието да се поздравява.

Визови разпоредби: Входяща виза за българи не е необходима. Тя се полага безплатно на летището. Задграничния паспорт за пътуване трябва да бъде валиден поне 6 месеца от дата на връщане

Часови пояс: Един час назад от нашето часово време.

Климат: В по-голямата част на страната климата е субтропичен, средиземноморски, на юг тропически. През лятото в Сахара духат сухи ветрове, които носят големи горещини.

Валута: Националната валута е Тунизийският динар. Един долар се равнява на 1.3623 Динара TND. От своя страна 1 Тунизийски динар се разделя на 1000 милима. Можете да срещнете различни по цвят и размер банкноти с еднакъв номинал. Вносът на чужда валута не е ограничен, а на национална е забранен. Разрешен е износа само на внесената от вас чуждестранна валута.. Можете да обмените валута, както в обменните бюра, така и в хотела. Обменните бюра са с работно време от 09.00 до 10.00 и от 15.00 до 17.00 часа. Обикновенно обменния курс е фиксиран и се определя от националната банка на Тунис. Обменяйте малки суми – така винаги ще имате дребни пари.

Почти навсякъде се приемат кредитни карти American Express и Diners Club.

Телефонни разговори: Кодът за България е 00359. Ако искате да се обадите у дома набирате след кода на България съответния код на града, като нулата отпред отпада /например за София набирате само 2/ и желания от вас номер. Същото важи и за мобилните телефони. В случай, че искате да изпратите съобщение по мобилен телефон /за абонатите на Мобилтел/ избирането на кода на страната отпада. От България Ви избират само с кода валиден за нашата страна.

Шофиране: Българската шофьорска книжка се признава. Правилата за движение отговарят на европейските. Задължително е ползването на колан по време на шофиране, както и спазването на ограничениата за скоростта /на обикновените шосета – 90 км/ч, в градовете 50 км/ч/. Глобите за нарушение са високи и неизбежни. Абсолютно е забранена употребата на алкохол при шофиране. Желаещите да предприемат пътуване в пустинята са длъжни да предупредят служителите на специалните постове на къде се отправят, за да може да очакават съдействие от тях, ако (не дай си боже) нещо непредвидено се случи.

Бакшиш: Не е задължително да оставите, но и в тази страна обикновените хора печелят малко, така че вашият шофьор, екскурзовод, пиколото в хотела, камериерката и келнера ще се радват на малкото финансово внимание от ваша страна. Малкото внимание винаги отваря сърцата!

Видеокамери: Задължително деклариране

Фото: Забранено е снимането в официалните сгради. Абсолютно забранено е снимането на Президентския дворец. Полицията много следи за това и глобява.

Ако решите да снимате местните хора е по-добре предварително да искате разрешението им.

Пазар: Качествените стоки в Тунис са не по-евтини от колкото в централните магазини на Париж и Москва. Магазините са отворени от 08.00 до 16.30 в работните дни и до 12.30 в съобта.. Можете да закупите килими с отлична изработка, както и много красива ръчно изработена керамика. Национален “спорт” и вековна традиция е пазаренето. Това е задължително при покупката на различните сувенири, или дори качването Ви на камила. Играйте с удоволствие в тази игра. Тя винаги завършва с договаряне и усмивка.

В магазините с поставени цени на стоките не е прието да се пазарите.

Транспорт: Широко разпространен е транспортът TGM – от типа на трамвая, който е кръстен така от първите букви на основните градове до които можете да стигнете с него (Тунис – Ла Гулет – Ла Марса). Този транспорт можете да ползвате и при положение, че се отправите към Саламбо, Картаген, и Сиди Бу Саид. Пътя от Тунис до Ла Марсу е около 35 мин. Транспортът между по-големите селища: (Тунис, Монастир, Сфакс, Тозер, Табарка, остров Джерба) се извършва с вътрешните авиолинии.

Питейна вода: Питейната вода в големите градове и курортите е твърде хлорирана и не се препоръчва за пиене. Навсякаде се предлага бутилирана минерална вода.

Напитки: Студените напитки често разстройват стомаха. Преди всичко през първите дни на вашата почивка избягвайте студените напитки с много лед. В повечето случаи предлаганото кафе по хотелите е турско, нес или шварц. По рядко се предлага еспресо.

Облекло: Подберете такова облекло, което да отговаря на температурите по време на вашата ваканция. За посещения и обиколни маршрути вземете удобни обувки в куфара си. Жените трябва да знаят, че при влизането им в джамия трябва да имат шал на главата и закрити рамене. През деня в хотелите няма изисквания за облекло, но вечер е желателно да не се разхождате в хотела по къси панталонки.

Здравни съвети: Задължителни имунизации не се предписват. Във всеки хотел има лекар на разположение /в определен график или на повикване/. Избягвайте да консумирате предлаганите по улиците плодове – невинаги са добре измити или не са обелени.

Електрически ток: Напрежението е 220 V

Климат: Средномесечни температури

Няма коментари:

Публикуване на коментар